Bloomberg Healthiest Country Index zet Spanje weer op de eerste plek

mrt. 14, 2023

Spanje is het gezondste land ter wereld, volgens de Bloomberg Healthiest Country Index (2019) die 169 landen evalueert op een verscheidenheid aan indicatoren met betrekking tot welzijn. Veel kan worden toegeschreven aan de Spaanse keuken, gebaseerd op het mediterrane dieet, synoniem met gezondheid, een lang leven en zelfs geclassificeerd als immaterieel cultureel erfgoed door Unesco.

De Spaanse keuken is een culinair avontuur met een grote diversiteit aan verse ingrediënten die door de eeuwen heen zijn samengebracht door verschillende culturen. Het gaat ook om het genieten van de bereiding van het eten, de heerlijke geuren, de kwaliteit van de gebruikte producten, en vooral het delen ervan met je vrienden en familie.


Een samenkomen van verschillende keukens

Door de eeuwen heen is de Spaanse keuken beïnvloed door verschillende culturen, zoals de Feniciërs, Grieken, Romeinen en Arabieren. De laatsten hebben het cultiveren van de olijfbomen geïntroduceerd; het Spaanse woord 'aceite' stamt niet toevallig af van het Arabische woord 'Az-zait', wat zoveel betekent als 'olijfsap'. Echter, de Moren kunnen wel worden gezien als de grootste invloed op de Spaanse keuken. Zij veroverden het Iberisch schiereiland in de 8e eeuw en hebben vervolgens bijna 800 jaar in dit gebied gewoond. Zij hebben onder andere de rijstteelt geïntroduceerd en ook de smakelijke combinaties van fruit en noten met vlees en vis, en saffraan, kaneel en nootmuskaat kunnen aan hen worden toegeschreven.


Er werden echter ook door Spanjaarden invloeden van buitenaf geïntroduceerd. Zo bracht Christoffel Columbus van zijn ontdekkingen paprikapoeder terug, dat vervolgens eeuwenlang uitsluitend door monniken van het klooster van Yuste (Extremadura) werd geproduceerd.



Olijfolie als centrale held

De vierge olijfolie (van eerste persing) kan worden gezien als de centrale held voor de meeste Spaanse gerechten. Gemiddeld consumeert een Spanjaard ongeveer 12 liter olijfolie per jaar, waar Noord-Europeanen gemiddeld 0,7 liter per jaar consumeren. Maar de combinatie van de heerlijke smaak en veelzijdigheid, en de positieve effecten op de gezondheid zorgt ervoor dat olijfolie aan een flinke opmars bezig is in Noord-Europa. Daarnaast is Spanje ook veruit de grootste producent van olijfolie met een productie van 6 miljoen ton in het afgelopen jaar. Om dat aantal in de juiste context te plaatsen: nummer twee, Italië, heeft het afgelopen jaar net iets meer dan 2 miljoen ton, dus ongeveer een derde van de capaciteit van Spanje, geproduceerd. Indrukwekkende cijfers dus.

Ongeacht het type, olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren – ongeveer 75%. In plaats van verzadigd vet helpen enkelvoudig onverzadigde vetten het 'slechte' LDL-cholesterol te verlagen. Studies hebben een verband aangetoond tussen een lager risico op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en zelfs dementie bij mensen die grotere hoeveelheden olijfolie consumeren.

Toch biedt olijfolie van de eerste persing iets extra's dat gewone olijfolie niet biedt. Deze olijfolie wordt mechanisch geperst uit rijpe olijven en verwerkt zonder grote hitte of chemische oplosmiddelen. Hierdoor worden chemische stoffen in de olie, polyfenolen genaamd, beschermd. Deze polyfenolen hebben ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende eigenschappen. Alle Zuivr olijfoliën zijn van de eerste koude persing en met name de Massanell olijfolie heeft een hoge concentratie aan polyfenolen, waardoor deze variant ook de sterkste smaakbeleving heeft.



Proeven, delen, genieten

Ter ondersteuning van wat Bloomberg al aangeeft, plaatst ook de index van Money UK Spanje op de eerste plaats. Naast de gezonde eetgewoonte wordt ook het tijd nemen om samen te eten en te communiceren met familie en vrienden benoemd ter verhoging van de stemming. Deze routine maakt namelijk endorfine vrij en verbetert het algemene welzijn van de bevolking. Precies datgene waar de hele Zuivr gedachte op gebaseerd is.


Zuivr's favoriete gerechten

Wat we vooral zo lekker aan de Spaanse keuken vinden is de indrukwekkende veelzijdigheid. Of je nou van vegetarisch, van vlees of van vis houdt, elke streek haalt het beste uit zijn geografische ligging en biedt zo een grote variëteit van de beste kwaliteit die je nooit zal doen vervelen.
Voor
Gazpacho worden de roodste, rijpste tomaten met olijfolie, knoflook, brood, paprika en komkommer vermengd tot een zijdezachte massa, dan gekoeld en in kommen of glazen gegoten. Zo heerlijk en verfrissend. In Andalusië in Zuid-Spanje drinkt men het 's zomers elke dag en in tapasbars staat er altijd een kannetje op de toonbank. In Córdoba vind je de Salmorejo, een dikkere versie die vaak wordt geserveerd met stukjes Ibérico-ham erop.
Tostas de Tomate y Jamón is even simpel als smakelijk voor een snelle, heerlijke lunch. Wrijf dikke stukken toast in met knoflook en tomaat, giet er wat olijfolie over en leg er plakjes jamón op. De jamón komt van zwarte varkens die met hun dieet van eikels van de West-Spaanse steeneiken de ham hun kenmerkende notensmaak geven.

En tenslotte nog zo'n gerecht dat briljant is qua smaak en eenvoud: Eieren, aardappelen, uien... dat is het – en sommige puristen beschouwen het toevoegen van uien zelfs als een gastronomische misdaad van de hoogste orde. De Tortilla de Papas is zoveel meer dan de som der delen. De aardappelen en uien worden langzaam gebakken in olijfolie en vervolgens gemengd met de geklopte eieren, zodat de smaken zich voor het koken mengen. Voeg Chorizo, Ibérico-ham, spinazie, courgette of wat je maar in huis hebt toe om van bijna niets een smakelijke maaltijd te maken.


¡Disfruta de tu comida y que tengas una larga vida!


door Katja van den Hoof 11 jul., 2023
Olijfolie Extra Vierge: al eeuwenlang geliefd in de mediterrane keuken vanwege zijn unieke smaakprofiel en talloze gezondheidsvoordelen. Deze blogpost neemt je mee op een reis door de verbazingwekkende wereld van olijfolie Extra Vierge. Ontdek de verschillende soorten olijfolie, het productieproces en hoe je optimaal kunt genieten van dit essentiële ingrediënt in elke keuken.
door Tim Leurs 23 mrt., 2023
Wie een beetje goed kijkt naar de branding van Zuivr kan een hoop elementen terugzien van vooraanstaande Spaanse kunstenaars, oud en nieuw. Zuivr's grafisch ontwerper, Tim Leurs van Zero21, heeft zich laten inspireren door drie grote Spaanse kunstenaars: De architect Antonio Gaudí, de kunstenaar Joan Miró en de grafisch ontwerper en illustrator Javier Mariscal.
Share by: